Twitter Behance Pinterest Instagram Mailchimp Dribbble

Details in webdesign


Ik hou ervan om extra aandacht te besteden aan details. Details maken het product en hebben een positief effect op de algehele beleving van een website of een app: het maakt het product af en verbetert de usability. Ik vind het ontzettend leuk om hiermee bezig te zijn, zowel in de ontwerpfase als tijdens de ontwikkeling. In dit blog geef ik een aantal voorbeelden van wat je kan verwachten van een website gemaakt door ons.

Favicons

Een favicon is het icoon van de website, die je vaak in de browser ziet naast het webadres of het tabje. Hier kun je een website aan herkennen. Iedere internetbrowser geeft deze op een andere manier weer en iedere (vaak mobiel) apparaat heeft een eigen icoon nodig als een website op het homescherm moet worden opgeslagen. Vooral dit laatste wordt bij veel websites vergeten.

Favicon

Het ‘standaard’ favicon dat in de tab van de browser wordt getoond. In dit geval in Google Chrome.

Pinned tab Safari

Als je op macOS in Safari een tab ‘pinned’ wordt er een single color icoon op maat weergegeven.

iOS icon

Als je een website op iOS op het homescherm plaatst, krijg je een typisch iOS-icoon.

Android icon

Op Android wordt op het homescherm een rond Anrdoid-icoon getoond als je de website hier opslaat.

Transitions

Een knop is van zichzelf niet zo interessant. De interactie is saai, terwijl de engagement en user experience van een website beter wordt als je de interactie leuker maakt. Op de meeste websites verandert een knop nog wel van kleur als je er met de muis overheen gaat. Op deze manier weet een gebruiker dat hij of zij er op kan klikken. Er wordt bij dit soort statustransities helaas vaak geen animatie toegevoegd. De kleur verspringt zonder mooie transitie. Op onze websites voorzien we alle interactieve elementen van nette en plezierige animaties.

Geen transitie

Geen transitie

Transitie

Wel een transitie

Transitie met animatie

Een transitie met animatie

We steken veel tijd in het maken van een zo gebruiksvriendelijk mogelijk admin-paneel.

Backend

WordPress is een prachtig Content Management Systeem (CMS), maar het moet wel op de juiste manier worden ingericht. WordPress bevat veel functionaliteit die lang niet op alle websites gebruikt worden, omdat ze niet relevant zijn. Deze functies zouden dan ook niet zichtbaar moeten zijn. Daarnaast kent WordPress gebruikersrollen. Hiermee is het mogelijk om verschillende niveaus van toegang tot de backend aan te maken. Als je als gebruiker bijvoorbeeld alleen teksten en foto’s wilt toevoegen aan je website. zijn de overige opties niet zichtbaar. Dit is belangrijk, want er zijn veel opties waarmee je een website om zeep kunt helpen. We steken veel tijd in het maken van een zo gebruiksvriendelijke mogelijk admin-paneel. Zo is het eenvoudiger om je website aan te passen. Zie hieronder de standaard interface van WordPress voor onze eigen website en daaronder de aangepaste versie voor een eindgebruiker.

WordPress niet opgeschoond

Alle opties en instellingen zijn zichtbaar. Dit is gevaarlijk, omdat de website hiermee stuk kan gaan. Ook is het afleidend en overweldigend voor minder ervaren gebruikers.

WordPress opgeschoond

Overbodige en gevaarlijke opties en instellingen zijn uitgeschakeld en niet zichtbaar.

User interfaces op grote mobiele apparaten

De schermen van telefoons worden steeds groter, denk aan de Plus iPhones en de recentere iPhone X, de Google Pixel of de Samsung Galaxy en Notes. Deze grote schermen en krachtigere hardware zorgen ervoor dat we als webdesigners mooiere ervaringen kunnen leveren op mobiele apparaten. Echter wordt een telefoon vaak met één hand bediend. Dan is het vervelend als je je hand moet uitrekken om met je duim net bovenin op de menuknop te drukken. Wij zoeken liever naar manieren om de navigatie op grotere schermen toegankelijk te houden. Zie hieronder twee voorbeelden waarbij de navigatie door ons aan de onderkant van het scherm is geplaatst.

iPhone Portrait
Navigatie Studio 1902
iPhone Portrait
Navigatie Duurzaam Baflo

iPhone X 'notch'

De veelbesproken ‘notch’ van de iPhone X bevat alle sensoren en camera’s die nodig zijn voor FaceID (het unlocken van je telefoon met behulp van je gezicht). Deze notch zorgt er standaard voor dat er witte balken ontstaan aan de linker- en rechterkant van je website als deze in op een gekantelde iPhone X worden bekeken. Dit ziet er niet mooi uit. Gelukkig is met wat extra code een website te optimaliseren voor deze populaire telefoon. Hieronder zie je hoe wij dit voor onze eigen website hebben opgelost. Het ontwerp van de website loopt door tot de randen van het scherm, maar de inhoud van de website wordt niet afgedekt door de notch en de weergave blijft symmetrisch.

iPhone X notch

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie details die we graag implementeren! Wil je hierover in gesprek? Neem dan contact met ons op of laat een reactie achter. Welke details vind jij belangrijk?

Gerelateerde artikelen:

Deployment, Digital Ocean, Hosting, Trellis, VPS, WordPress

Je website in één keer online


WordPress op een moderne manier online zetten met Trellis.

Bedrijf, Klanten, Servicecontract, WordPress

Wat heb ik aan een servicecontract?


Over service en veiligheid