Twitter Behance Pinterest Instagram Mailchimp Dribbble

Statamic als alternatief voor WordPress


Ik bouw websites al jaren met het Content Management Systeem (CMS) WordPress. Voor de eindgebruiker is het een prettig CMS met een goede interface. Als jouw website goed gebouwd is dan is het met WordPress niet moeilijk om die website te onderhouden. Voor ontwikkelaars is WordPress echter niet altijd even prettig. Het komt voort uit een blogplatform met een codebase van meer dan 13 jaar oud.

Als ontwikkelaar moet je door veel hoepels springen om eenvoudige dingen voor elkaar te krijgen. WordPress is een gratis CMS, maar je hebt al snel een aantal betaalde plugins nodig om een fatsoenlijke website te kunnen realiseren. De betaalde plugins die ik voor veel klanten gebruik zijn de volgende:

  • Advanced Custom Fields Pro voor klantspecifieke data en velden;
  • Polylang Pro voor meertaligheid;
  • WP Migrate DB pro voor het doen van databasemigraties;
  • iThemes Security Pro voor veiligheid en
  • BackupBuddy voor het maken van backups.

Daarnaast gebruik ik de gratis plugin Timber, zodat ik betere templates en langer houdbare code kan schrijven en de gratis plugin Members zodat ik gebruikersrollen kan aanmaken en klanten een CMS-omgeving te zien krijgen waarin ze niets stuk kunnen maken.

Al deze plugins kosten per website al gauw $275 waarbij een groot deel van deze kosten jaarlijks terugkerend zijn. Zou het niet fijn zijn als dit niet meer nodig is? Stel je een modern CMS voor met een moderne codebase, features die bijna iedere site nodig heeft, een goede User Interface en uitstekende support.

Hallo Statamic!

Statamic is een commercieel product en kost per website $199 à $249. Deze kosten zijn eenmalig en lager dan de verschillende betaalde plugins die je bij een ‘gratis’ CMS nodig hebt. Hier hoef je het dus niet om te laten.

Statamic is een flat file CMS. Dit betekent dat alle data die bij een website hoort niet in de database wordt opgeslagen, maar in tekstbestanden op de server. Al deze tekstbestanden gaan je versiebeheer in. Je website is dus altijd 100% geback-upt en je hoeft geen databasemigraties te doen als je gaat ontwikkelen of een website na verloop van tijd wilt uitbreiden.

Andere voordelen van een flat file CMS zijn onder andere:

  • Snelheid: Je server hoeft geen databasequeries meer uit te voeren om data op te halen en is daardoor een stuk sneller. Statamic maakt slim gebruik van caching om je website nog sneller te maken.
  • Veiligheid: Geen database = minder risico. Hackers proberen altijd eerst om een database te hacken.
  • Versiebeheer: Een database kun je helaas niet opslaan in versiebeheer. Data was voorheen dus altijd gescheiden van de rest van je website. Nu niet meer.
  • Samenwerken: Het is makkelijker om met andere ontwikkelaars aan één website te werken aangezien de database niet continu meer gemigreerd hoeft te worden.

Andere voordelen

Statamic gebruikt zijn eigen template engine Antlers, zodat je data en logica van opmaak kunt scheiden. Als je gewend bent om je templates in Twig of Blade te schrijven dan is het niet moeilijk om over te stappen.

Het Control Panel van Statamic is modern, snel en bied een goede user interface voor eindgebruikers. Het ziet er zelfs een stuk cleaner uit dan bijvoorbeeld WordPress.

Het paginabeheer in Statamic

Statamic is gebaseerd op het populaire en solide PHP-framework Laravel. Dit maakt het mogelijk om je website uit te breiden met maatwerk. De documentatie van Statamic zelf is erg leuk om te lezen en zeer volledig. Het maakt het enorm eenvoudig om als WordPress-ontwikkelaar over te stappen. Ontwikkelen voor Statamic gaat sneller dan voor WordPress. De kosten van het ontwikkelen van een website worden dus lager.

Websites gebouwd met Statamic zijn snel en veilig. Dit maakt ze uitermate zoekmachinevriendelijk. De ontwikkelaars van het CMS bieden een eigen add-on aan waarmee je alles met betrekking tot zoekmachines op paginaniveau kunt instellen. Vergelijk de plugin gerust met Yoast SEO voor WordPress, maar dan met een goede interface en geen overbodige opsmuk.

Tot slot

Afgelopen kerstvakantie ben ik op zoek gegaan naar een alternatief voor WordPress, omdat ik me begon te storen aan de opzet van het systeem en aan de prioriteiten van de ontwikkelaar. Bugs en belangrijke issues staan al jaren open en worden genegeerd. Er is wel een nieuwe Block Editor toegevoegd aan WordPress, waar de meeste ontwikkelaars helemaal niet op zitten te wachten. Toen ik Statamic vond ben ik het meteen gaan uitproberen en ik ben onwijs enthousiast. Inmiddels gebruiken we Statamic al voor drie verschillende websites in ontwikkeling. Ook onze klanten zijn blij met de interface van Statamic.

Wil jij praten over wat Statamic voor jou kan betekenen?

Neem contact op

Gerelateerde artikelen:

Developers, In English, Statamic

Responsive images with Statamic, Tailwind and Glide


The picture element, source sets, WebP, fallback and more.

Deployment, Digital Ocean, Hosting, Trellis, VPS, WordPress

Je website in één keer online


WordPress op een moderne manier online zetten met Trellis.